Siirry sisältöön
Öljynvaihdot harvenivat

Öljynvaihdot harvenivat

Alfons Håkans Oy Ab

Kokemuksiamme X-1R metallinhoitoaineen käytöstä

ALFONS HÅKANS OY AB lähti vuonna 1995 kokeilemaan X-1R metallinhoitoainetta yhtiönsä hinaajissa ja puskijoissa. Kokeilu aloitettiin aluksi koskemaan vain yhtä hinaajaa mutta vuosien varrella olemme lisänneet käyttöaluetta niin, että tänä päivänä X-1R:ää löytyy lähes kaikista 32:sta hinaajastamme. Yhdessä aluksessa saattaa käyttökohteina olla 5-6 kpl apukoneita, eri tehoisia diesel moottoreita, jotka käyttävät hydrauliikka moottoreita ja generaattoreita.

Lisäksi olemme ottaneet käyttöömme X-1R vaseliinit sekä muut erikoistuotteet. Alussa lähes kaikki ammattikuntamme (= konemestarit) olivat kovasti epäuskoisia ja kriittisiäkin X-1R:ää kohtaan, mutta tänä päivänä aine on kokonaisuudessaan otettu positiivisesti vastaan. Vuosien saatossa ainetta on tutkittu niin maahantuojan kuin meidänkin toimesta ja tutkimustulokset ovat ylittäneet kaikki odotukset. Mielestämme kuitenkin parhaat tulokset olemme löytäneet tutkimalla mitä koneissamme käyttäjän näkökulmasta on tapahtunut.

Olemme voineet siirtää öljynvaihtojen käyttötunteja jopa kolminkertaiseksi ja kuitenkin koneet ovat olleet puhtaampia kuin aikaisemmin, eikä öljyn valmistajan laboratorio näytteiden perusteella vieläkään olisi tarpeen suorittaa öljyn vaihtoa. Olemme kuitenkin pitäneet valitun linjamme ja vaihtaneet öljyn, jotta koneiden öljytilat säilyisivät puhtaina. Lisäksi olemme havainneet, että myös polttoaineen säästöä on saavutettu (ehkä 1-3%), tämä on ollut hieman vaikeampi todeta, koska kitkan pienentyessä on ollut mahdollista kuormittaa koneita hieman enemmän, pakokaasulämpötilojen ja muidenkin lämpötilojen ja rasituksien kuitenkin säilyessä ennallaan.

Tämän lisäksi olemme havainneet hydrauliikkajärjestelmissä melun vähenemistä ja pakokaasupäästöjen pienenemistä. Varmuudella voimme myös sanoa, että olemme välttyneet muutamissa tapauksissa pahoilta laakerivaurioilta potkuriakselien laakereissa ja muissa vaativissa kohteissa, koska olemme käyttäneet kyseisissä järjestelmissä X-1R:ää. Viimeisimpänä aluevaltauksena voin mainita, että olemme yhdessä maahantuojan kanssa kehittäneet konservointiaineen, joka syrjäyttää meriveden pois metallin pinnalta jättäen sille suojaavan öljykalvon. Käytimme ainetta konservoituessamme m/s Janran koneita ja laitteita.

Lopuksi voisin kertoa tuhansia tarinoita, joissa varmuudella voidaan todeta X-1R:n pelastaneen teknisiä laitteita ja koneita, mutta jätän ne tarinat kuitenkin toisten kerrottavaksi. Totean vain lyhyesti, että mikäli et ole vielä ole hankkinut omakohtaista kokemusta X-1R:stä, suosittelen sitä lämpimästi!

TURUSSA 

ALFONS HÅKANS OY AB

Reino Malmivaara

teknillinen johtaja

Edellinen artikkeli Komponenttien käyttöikä jatkui
Seuraava artikkeli Useita hyötyjä monissa käyttökohteissa

Vertaa tuotteita

{"one"=>"Valitse 2 tai 3 vertailtavaa tuotetta", "other"=>"{{ count }} 3 valittua kohdetta"}

Valitse ensimmäinen vertailtava kohde

Valitse toinen vertailtava kohde

Valitse kolmas vertailtava kohde

Vertaa